Diarrè och kräkningar

De vanligaste virus som ger kräkning och/eller diarré är coronavirus, rotavirus och parvovirus. Coronavirus och rotavirus ger generellt milda symtom som ofta läker ut av sig själv inom ett par dagar. Parvovirus däremot är ett virus som orsakar allvarlig sjukdom både hos hund och katt. Vaccin mot parvovirus ingår som en del i bas-vaccinationsprogrammet för både hund och katt i Sverige och vaccinerade individer har generellt ett gott skydd mot infektion. Det finns dock en liten risk att drabbas av infektion trots vaccination men dessa individer får oftast mindre symtom än en ovaccinerad individ. Parvovirus smittar via djurets avföring och viruset kan leva kvar i miljön länge.


Diarrè i tunntarmen

Diarrèer kan vara både akuta och kroniska och det är också skillnad på tunntarmsdiarrè. Om hunden drabbas av en tunntarmsdiarrè, bajsar den stora mängder lös vätska. Kommer det mycket mörkt blod när hunden bajsar är det allvaligt och du bör söka veterinärhjälp omgående.

I tunntarmen tas näring, vätska och vitaminer upp och dessutom sitter 65% av hundens immunförsvar där.

Allt som passerar tunntarmen kan därför ge reaktioner på immunförsvaret.

 

Diarrè i tjocktarmen

Har hunden däremot en tjocktarmsdiarrè, bajsar den oftare och avföringen minskar konstant samtidigt som den blir lösare. Bajset kan också vara slemmigt.

Irritation och småsår i tarmen kan ge upphov till en liten ljusare blödning men det är inte farligt.

Ibland kan tjocktarmsdiarrè dämpas av lite extra fibrer i kosten medan andra gånger så fungerar en mer lättsmält kost bättre. Du som hundägare får helt enkelt testa dig fram.

 

Kräkningar

Kräkningar är en forcerad uppstötning av mag och tunntarmsinnehåll. Om mat kommer upp utan kraft kan det bero på en för slapp matstrupe eller att något fastnat i den. Främmande kroppar i tunntarmen ger intersiva kräkningar. Om hunden har ett föremål som ligger och skvalpar i magsäcken kan den få symptom som liknar kroniska kräkningar.I bland kan man testa att få hunden att kräkas up föremål men i såfall ska medicin ges på klinik. Att försöka sig på att ge salt eller liknande hemma är livsfaligt och kan sluta med att hunden får en saltförgiftning i stället. Om det inte går att kräkas upp föemålet måste hunden opereras. Därför ska svalda främmande föremål alltid tas på allvar.

 

Om besvären pågått längre än tre veckor eller är återkommande, räknas de som långvariga och behöver utredas. Andra tecken på kroniska problem i magtarmkanalen kan vara avmagring, trötthet eller minskad aptit. Kräkning och diarré kan vara tecken på sjukdomar i andra områden i kroppen, som infektioner och inflammationer i könsorgan, urinvägar, lever, bukspottkörtel, binjurar och andra inre organ. Även tumörsjukdomar kan ge en hund diarré och orsaka att en hund kräks. Vanliga orsaker är att hunden har fått i sig något olämpligt men det kan också bero på parasiter, virusinfektioner eller andra sjudomar i magtarmkanalen.

Vid tillfälliga problem kan du ta hand om själv om symptomen är lindriga och om hunden får i sig vätska och är pigg övrigt. Med skonkost några dagar kan din hund bli bra igen. Ge aldrig din hund kosttillskott eller preparat för människor.

 

Förebygg ma-tarmbesvär

*Ge alltid hunden foder av hög kvalite. Olika djur är olika känsliga för foder och annat de får i sig. Byt inte foder ofta ocg var restritiv med godis.

*Håll koll på det normala beteendet. Det är bra att veta hur ofta din hund normalt ar avföring eller kräks. Då är det lättare att upptäcka problem.

*Se till att din hund regebundet vaccineras mot parvovirus.

 

Skonkost

Vid tillfälliga och lindriga besvär kan du sätta in skonkost några dagar. Det finns speciella dietfoder hos veterinär. Du kan också ge hunden kokt ris och kokt fisk eller kokt kyckling i mindre, men fler portioner än vanligt. Håll koll på att din hund verkligen får i sig mat. Det kan vara negativt för tillfrisknandet och hälsan om djuret inte får i sig mat under så kort tid som ett dygn, framförallt för unga hundar. Ta också tempen på hunden och se till att den får i sig vätska. Det finns också medel för hundar att köpa på apotek som lägger  sig som en skyddande hinna i magtarmkanalen.