Kennelhosta

 
Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund. Flera olika smittämnen är inblandade. Vissa smittämnen kan ensamma orsaka typiska kennelhostesymtom, medan andra smittämnen främst förekommer i kombination. Typiska symtom på kennelhosta är akut insättande hostattacker. Hundarna kan hosta så att de får kväljningar och hostar upp vitt slem. Djurägaren tror ibland att hunden satt något i halsen. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband
med starten av hostan. De smittämnen som anses vara de vanligaste orsakerna till kennelhosta  parainfluensavirus och respiratoriska coronavirus överförs framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund så att smittämnen kan överföras via nos-nos kontakt eller via hosta/nysning. Man kan också överföra smitta via gemensamma vattenskålar, föremål som hunden tar i munnen eller genom till exempel tandinspektion av flera hundar.
 
När ska hunden stanna hemma?
En hund med akut hosta tydande på kennelhosta bör inte träffa andra hundar eller vistas i miljöer där många hundar rör sig så som hundklubb, hunddagis under två veckor från det att den började hosta eftersom det är under denna tid en hund som längst kan vara smittförande. Vissa hundar hostar dock längre tid än så och så långre hunden har gott allmäntillstånd och inte någon feber, behöver man inte avhålla hunden från att träffa andra hundar. Om hunden däremot skulle ha långvarig hosta,feber och allmäntillstånd bör hunden inte träffa andra eller tränas.